Vesti

ČETVRTI DEO: materije koje sadrže godži bobice (Goji berry) ?




Goji bobice sadrže:

•    18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih),
•    21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij, kao i: gvožđe, kalcijum, kalijum, cink, selen, bakar, fosfor i druge,
•    8 polisaharida i 6 monosaharida,
•    5 karotina (uključujući beta karotin, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantin)
•    7 vitamina (A, C, B1, B2, B3, B6 i E),
•    linolnu i alfa-linolensku kiselinu i  beta-sitosterol (dobar za holesterol),
•    visoku koncentraciju selena,  vitamin C i karotina daje im fantastična ANTIOKSIDANTNA SVOJSTVA,  
•    5 nezasićenih masnih kiselina, betasitosterol i druge fitosterole, saponine, alkaloide, proteina vise nego što ga ima u zrnu pšenice (13%), više C  vitamina od narandže,
•    kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju,
•    vitamin E (retko se nalazi u voću, uglavnom je u semenkama i žitaricama),
•    ciperon, koji koristi srcu i krvnom pritisku a ublažava i ženske menstruacione tegobe,
•    solavetivon, snažno antigljivično i antibakterijsko delovanje,
•    fizalin,  aktivan spoj koji štiti od leukemije i  hepatitis B,
•    betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK,
•    kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od šargarepe) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica,
•    beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sistema.

U biljnom svijetu, godži bobice su najbogatiji izvor karotenoida i gvožđa (zavidnih 11 miligrama gvožđa u 100 grama ploda).

Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcionisanje imunološkog sistema. Od nezasićenih masnih kiselina, u godži bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živčanog sistema.

•    Lutein ima izuzetna antioksidantna svojstva. Usporava odumiranje rožnjače, što je najčešći uzrok slepila kod starijih od 65 godina.
•    Beta-karotin se u telu pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid.
•    Zeaksantin štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer veže stanice slobodnih radikala, čime se smanjuje broj stanica tumora.
•    Betain pomoću kojeg jetra proizvodi kolin koji smiruje nervozu, prevencija je nastajanju masne jetre, smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi, daje zaštitu jetri i bubrezima, a pospešuje i pamćenje.
•    Ciperon koji je blagotvorno utiče na rad srca i kod povišenog krvnog pritiska, a koristi se i u borbi s rakom grlića maternice. Zbog veoma bogatog izvora gvožđa , kao i vinamina C, upotreba godži bobica daje dobre rezultate u prevenciji sideropenijske anemije, kao i lečenja blažih oblika anemije.
•    Visoka koncentracija selena , vitamin C i karotina mu daje fantastična antioksidantna svojstva.
•    Beta-sitoserol ima protivupalna svojstva i jedan je od aktivnih sastojaka goji bobica.
•    Polisaharidi su jedan od važnijih aktivnih sastojaka goji bobica koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma i pomažu u borbi protiv bolesti, hraneći ćelije i sprečavajući mutaciju DNK  strukture njima, koje su jedan od najvećih uzročnika pojave raka.
•    Goji sadrži 18 od 20 aminokiselina od kojih sadrži svih 8 esencijalnih, odnosno onih amonikoselina koje je neophodno unositi putem hrane jer ih organizam ne stvara sam. U svom sastavu ima 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K), 8 polisaharida i 6 monosaharida.
•    Polisaharidi, odnosno šećerni molekuli dugog lanca imaju mnogobrojne funkcije u našem organizmu i to: omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva, pospešuju apsorpciju  minerala, stabilišu nivo šećera u krvi i stimulišu funkcije imunog sistema.

•    U svom sastavu ima i 5 nezasićenih masnih kiselina (uključujući i esencijalne masne kiseline), betasitosterol i druge fitosterole.Betasitosterol dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija. Takođe, betasitosterol igra glavnu ulogu u lečenju benignog uvećanja prostate.

•    Godži bobice (Goji berry) sadrže i 5 karotina uključujući beta karotin, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantin. Oko 77% od svih prisutnih karotina pripada zeksantinu , veoma moćnom antioksidansu.

•    Kinezi su koristili godži bobice (Goji berry) da bi sprečili nastanak raznih problema sa vidom. Moderna nauka pripisuje tu zaslugu beta karotinu i zeksantinu.

•    Germanij se, prema nekolicini nemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sistema – potiče proizvodnju pro-upalnih elemenata poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice  carcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.

•    Beta-sitosterol snižava visinu holesterola u krvi, ima protivupalni učinak, a koristan je i u lečenju impotencije.
•    Ciperon ima protektivni učinak na kardio-vaskularni sistem, smanjuje krvni pritisak, ublažava menstrualne bolove i preventivno deluje kod nastanka raka grlića maternice.
•    Solavetivon deluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).

•    Fizalin je poznat kao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubica, moćan je antikarcinogen, a delotvoran je i u lečenju hepatitsa B.

•    Betain deluje kao anksiolitik, poboljšava pamćenje, stimuliše mišićni rast te pomaže u sprečavanju nastanka masne jetre.


Kao i većina jestivog voća, goji ne pokazuje toksičnost. Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od indikacija. Doze preko 100 gr dnevno nisu preporučljive.
Najčešći komercijalni oblik godži bobica (Goji berry) je sušeni plod, ali često su dostupne i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što se sve češće konzumiraju kao «supervoće», pa čak kao  suplement, godži bobice ulaze  i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata sa rižom, piletinom i svinjetinom.

Goji bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane,  vitaminom i lekom.  

Razlog tabelarnog prikaza aminikiselina i vitamina C u svežim plodovima godži bobica (Goji berry) i ostalom voću je, da se otklone mnoge dileme i nedoumice koje su se nagomilale zbog raznih uopštavanja.
Reč je o namernici koja sadrži izbalansirani odnos  vitamina, aminokiselina  i  antioksidanata. Našem organizmu je potrebno jedinstvo ovih materija koje su u vezi sa  prilagođavanjem  zdravoj ishrani.

Vitamini su  jednostavne organske materije neophodne za život. Oni ne mogu da zamene hranu, ali regulišu metbolizam preko enzima.

Aminokiseline  su osnovna građevna jedinica proteina. Proteini  su  materije  bez kojih nijedna ćelija u organizmu  ne bi mogla da funkcioniše. Korisne su za stvaranje novih tkiva i revitalizaciju oštećenih ćelija.

Antioksidansi  su supstance  koje  sprečavaju  štetne  procese  u  organizmu. Tu spadaju : vitamini, minerali , enzimi  i protein.

Slobodni radikali sadrže reaktivni  kiseonik . Pošto je taj kiseonik s lobodan  /nesparen/ on teži da se spaja i oštećuje zdravu ćeliju.

Na bazi laboratorijskih istraživanja prikazali smo rezultate ploda biljke godži bobice (Goji berry) sa uporednim pregledom  sa drugim odgovarajućim voćnim  vrstama voća našeg podneblja,  kao  što  su :  jagoda , jabuka , kruška , grejpfrurt.