Vesti

Treće branje godži bobica u 2017. godini

Ovogodišnje treće branje godži bobica realizovano je u prvoj dekati septembra meseca 2017. godine, što je znatno ranije od prošlogodišnjeg. Predpostavljamo da su razlozi isti koje smo naveli kod prvog i drugog branja?


Prinos je bio izuzetno dobar, a kvalitet godži bobica na zavidnom nivou.


Deo godži bobica je ostao neobran zbog nedostatka radne snage, odnosno sredstava za plaćanje berača. Predpostavljamo da je neobrani deo godži bobica oko 25% od ukupno mogućeg.
Nepoznavanje svojstava godži bobica, osustvo uređenog tržišta za ovaj prizvod i mogućeg plasmana po, barem, pristojnim cenama koštanja njihove proizvodnje, navodno odbijanje uzgajivača da se udruže te zajednički istupaju i drugo doveli su nas koji se pridržavamo svih agrotehničkih mera organske proizvodnje da samo ulažemo u nju i to ne mala sredstva. Odsustvo likvidnih sredstava u određenom periodu za striktno određene namene predstavlja nam izuzetno veliki problem, dok sve to pogoduje nakupcima u preprodavcima za njihov plasman u zemlji i inostranstvu.

Nadamo se da će u skoroj budućnosti navedenom doći kraj i da će uzgajivači godži bobica,a posebno oni koji su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i nalaze se u sistemu organske proizvodnje ili rade poštujući njena pravila, biti u prilici da bar pokriju troškove ove zahtevne proizvodnje?


Navedeno možete pogledati u prilogu izdvojenih deset fotografija koje se odnose na zasade neposredno pre treće berbe, a potom i šest izdvojenih fotografija koje se odnose na zasade koji nisu mogli biti obrani usled nedostatka likvidnih finansijskih sredstava.