Vesti

Super Godži bobice


Nutritivni sastav i blagotvorni učinak


Istraživanja su tako pokazala da osim „regularnim“ makro i mikro-nutrijentima, Godži bobice obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, što ih svrstava na poziciju funkcionalne hrane. Njihova energetska vrednost iznosi 370 kcal/100 g, a „grubi“ nutritivni sastav bio bi otprilike 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti. U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina te 21 element u tragu: gvožđe, cink, bakar, germanij, selen, kalcijum, fosfor, karotenoidi (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptosantin, ksantofil), fitosteroli (beta-sitosterol), ciperon, solavetivon. fizalin i betain.

Spomenuti sastojci i njihovi odnosi dovele su ovo voće na sam vrh „ORAC“-skale (Oxygen Radical Absorbance Capacity – skala koji mjeri antioksidativni kapacitet, odnosno antioksidativnu vrijednost hrane). Prema toj skali Godži bobice imaju 25 300 jedinica, a prvo slijedeće voće – koje se inače smatra jakim antioksidansom – je nar sa „svega“ 16 100, a za njim šljive sa 5 700 jedinica !

U biljnom svijetu, Godži bobice su najbogatiji izvor karotenoida i gvožđa sa zavidnih 11 miligrama u 100 grama ploda. Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sistema. Od nezasićenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg nervnog sistema.

Germanij se, prema nekolicini nemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog Sistema – podstiče proizvodnju pro-upalnih čimbenika poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice karcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.

Beta-sitosterol snižava nivo holesterola u krvi, ima protivupalni učinak, a koristan je i u liječenju impotencije. Ciperon ima protektivni učinak na krvožilni system, smanjuje krvni pritisak, ublažava menstrualne bolove i deluje u prevenciji raka grlića maternice.

Solavetivon djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice). Fizalin je poznat ao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubojica, moćan je antikarcinogen, a djelotvoran je i u liječenju hepatitsa B.
Betain djeluje kao anksiolitik, poboljšava pamćenje, stimulira mišićni rast te pomaže u sprečavanju nastanka masne jetre.

Kada se saberu i iskombinuju svi „čarobni“ sastojci, rezultat su – istraživanjima dokazani – blagotvorni učinci Godži bobica:

– snižavanje nivoa holesterola i podizanje nivoa HDL-a («dobrih» krvnih masnoća)
– snižavanje krvnog pritiska
– normalizacija nivoa glukoze u krvi
– protivupalno delovanje
– poboljšanje apsorpcije kalcijuma
– poboljšavanje vida i sprečavanje makularne degeneracije
– neutralizacija nuspojava zračenja i hemoterapije, poboljšavanje odgovora na hemoterapiju
– antikarcinogeno djelovanje
– usporavanje procesa starenja
– stimulacija hormona rasta (osigurava optimaln nivo energije, čuva mišićnu masu, sprečava
gomilanje masnog tkiva)

Učinak koji najviše zadivljuje i oko kojeg se diže najviše prašine je onaj antioksidativni.
Oksidativni procesi, naime, leže u podlozi procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanku karcinoma. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tokom života sistemski oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do njezinog uništenja, odnosno promena koje uzrokuju starenje, ali i pogoduju nastanku karcinoma. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine materije sa antioksidativnim učinkom. Godži bobice su idealan «booster» za tu svrhu – potrebno ih je dnevno unijeti svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak!

Sve u svemu, Godži bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i leka, zar ne?

Korišćen kao izvor članak:

Ana-Marija Liberati-Čizmek, dr. med
Objavljen: https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/super-goji-bobice-5718/

*************************************************

Naš matični sok od organskih Godži bobica sa blagom pasterizacijom rađenom isključivo u cilju stvaranja zaštitnog vakum stanja u bočici, napravljen je isključivo i samo od plodova organskih Godži bobica sa opisanim svojstvima. Sok ne sadrži nikakve dodatke, bilo čega.