Zovemo ih Godži bobice ili Goji bobice ili Goji berry ili Lycium barbarum ili Gou Qi Zi' ili Wolfberry, one su visokoenergetska superhrana sa HimalajaOd davnina su naturalisti, a kasnije i lekari pokušavali da pronađu namernicu, odnosno vrstu hrane, koja bi u sebi sadržala sve neophodne sastojke, kako makro tako i mikro nutrijente. Ta potraga je nastavljena i veoma je verovatno da se nikada neće ni okončati? Ali, ako bi neka namirnica približno odgovarala tom opisu, onda bi to bilo voće po imenu “goji”.
Wolfberry je najzastupljenije ime ovog voća u zapadnom svetu. Samo poreklo duguje mandarinskom imenu "Gou qi zi" što bi doslovno prevedeno na naš jezik značilo: vuk + energija + bobica ili vučija bobica.
Već 6000 godina “goji” raste u Kini i koristi se u mnogim receptima tradicionalne kineske medicine.
U osamnaestom veku, kineski farmeri primetivši vukove kako jedu “goji” dali su nadimak ovom čudesnom voću "vučija bobica". “Goji” u sebi sadrži neverovatne količine makronutrijenata. One sadrže ugljene hidrate oko 68%, protein oko 12%, masti i dijetna vlakna po 10% , što daje ukupnu kalorijsku vrednost od 370 kcal na 100 g ovog voća.
Činjenica je da ljudi na Himalajima žive mnogo duže i imaju bolje zdravlje ne samo od evropljana, već i od ostalog dela čovečanstva. Starost između 100 i 110 godina tamo ne predstavlja retkost. Studije i istraživanja koja su godinama sprovodili razni svetski instituti potvrdili su te činjenice i došli do zaključka da je osnovni razlog za dugovečnost ovih ljudi i bobica “godži”.
Drevni kineski medicinski rukopisi dinastije Tang iz 7. veka i dinastije Ming iz 16. veka detaljno pišu o njegovoj lekovitosti. Po kineskoj klasifikaciji on spada u hladne biljke.
“Goji” se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije a posebno za popravljanje vida. U nekoliko pokrajina Kine i na području Tibeta, ova biljka raste u prirodi kao samonikla i tu teritoriju tamošnje stanovništvo naziva ”goji pojas”. Tamo se “goji” smatra svetom biljkom. U doba njegove berbe u oblasti Ningksia Hui održava se veliki festival. Godinama unazad “goji” osvaja Evropu, Ameriku i neke druge prostore. U novim sredinama ljudi ga nazivaju ''srećna bobica'' jer njegovo redovno konzumiranje donosi čoveku ispunjenost i sreću.
Zbog svoje lepote i neverovatnih sastojaka koje sadrži, “goji” lako nalazi primenu u ishrani, farmakologiji i hortikulturi. Na osnovu svog mineralnog sastava i lekovite vrednosti, danas se ovo voće smatra najizbalansiranijim i najbogatijim plodom na svetu.
ŠTA SU GODŽI BOBICE
Goji ili ''Gou Qi Zi'' je poreklom sa Tibeta, smatra se svetom biljkom koja se koristi više od 6.000 godina. Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije a posebno za popravljanje vida. Jedna od najprofitabilnijih voćki za gajenje.
Goji je najizbalansiranija, organski najzdravija hrana, koja omogućava zdrav, srećan i dug život.
Goji raste kao žbunasto drvo i može narasti od 2 do 3 metra u visinu. Plodovi su sočni, narandžasto crvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 2 centimetra dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra meseca. Ukus je slatkast. Drevna kineska medicina stavlja ih među vodeće lekove za bolesti cirkulacionog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema.
GOJI je prebogat vitaminima, mineralima, aminokiselinama, karotrenoidom i polisaharidom, odnosno on je pravi eliksir zdravlja.
Super-moći Goji bobica bile su prepoznate već prije nekoliko hiljada godina, kada su bile upotrebljavane kao lekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo “eliksira mladosti”, smatralo ih se univerzalnim lekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema.
S obzirom na nevjerojatan porast interesa posljednjih godina, spomenuto “supervoće” prolazi kroz sve veći broj naučnih i stručnih studija, istraživanja i strogih procena.
• Plodovi se beru uglavnom od avgusta do novembra meseca, rano ujutru i kasno popodne. Pošto se beru samo zrele bobice branje možemo vršiti do prvih mrazeva. Bobice imaju slabo kiselo-sladak ukus. Kad se probaju podsećaju na brusnicu ili suvo grožde.
• Mlado lišće se bere u rano proleće, osuši u hladu ili u sušarama i upakuje u papirnu ambalažu. Koristi se za pravljanje čaja radi terapija u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sveže mlado lišce i izdanci gojia koriste se kao zeleno povrće te mogu poslužiti kao dodatak supama i čorbama. Potrebno ih je samo dobro oprati i termički obraditi.
• Kora sa korena prikuplja se u proleće i jesen. Koren se otkopa, zatim se dobro opere i sa njega se skine kora koja se suši na suncu ili u sušari. Osušena kora sa korena gojia koristi se za lecenje inflamatornih i kožnih bolesti.
S obzirom na njihov prijatan ukus, bobice gojia mogu da se konzumiraju sveže, kandirane ili sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova ili kao dodatak raznim pićima i jelima.
Sveže bobice koriste se za razna dinstana, pržena i pečena jela od zeleniša, mesa i morskih plodova, kao i za kaše i slatkiše.
Mladi izdanci i lišće gojia dodaju se kao prilog pečenoj svinjetini i kao sastav mnogih salata.
Već duže vremena prisutna je dilemma da li je GOJI BERRY uistinu voće veka i šta to znači. Tokom 2015. godine izašla je iz štampe najnovija naučna knjiga američkog profesora DAVIDA WOLFA pisana od strane njega i njegovih saradnika pod nazivom SUPER FOOD. Pored ostalog, u toj knjizi su analizirani i objavljeni naučni podatci svojstava i karakteristika najboljih egzotičnih biljaka: kakao, maca, med, spirulina, aloe vera, kokos, noni i GOJI BERRY. Ubedljivo prvo mesto pripalo je Goji bery.
Naučni i stručni izvori za navedeno:
- Knjiga Internacional Journal of Biological Macromolekules, V izdanje, st. 447-449 - objavljeni su rezultati ispitivanja energetske efikasnosti ploda Licium barbarum (Goji berry) na život i zdravlje čoveka;
- Knjiga Therapy na str. 547-553 - obrađuje pitanje ispitivanja na ljudima koji boluju od povišenog holesterola i šećera u krvi;
- Knjiga Brain Research na str. 123-134 i knjiga Experimental Gerontology na str. 716-727 - obrađuje pitanje uticaja Goji berry na nervni sistem organizma čoveka;
- Knjiga i časopis Journal of Etnopfarmacomacology na str. 504-511 - objašnjava izmenu materije po sistemu RNA i DRNA koji je u korelaciji sa starošću organizma;
- Knjiga Carbochydrate Polymers na str. 172-178, zatim knjiga International Journal of Biological Macromolecules na str. 461-465 i časopis Journal of Ethnopharmacology na str. 82-169 objašnjava antioksidativna svojstva Goji berry;
- Knjiga Eksperimental Neurology na str. 269-273 objašnjava uticaj Giji berry na očne kapke i vidno polje kod čoveka;
- Časopis Agricurtural Researsh – je ceo posvećen uticaju Goji berry u kombinaciji sa Kakaocem u hemoterapiji i zgrušavanju krvi;
- Knjiga Cancer Bioterapy and Radio pharmateuutical na str. 155-172 - obrađuje analize uticaja Goji berry na imuni sistem čoveka;
- Knjiga Life Sciences na str. 215-2124, časopis Jurnal of Ethnopaharmacelogy na str. 529-535 i časopis Bioorganic u 13 izdanju - iznose podatkr o uticaju Goji berry na tz. “tkanje ćelija“ i zaštitu funkcije jetre;
- Knjiga European Journal of Pharmacology, na strani 217 i 471 - obrađuje pitanje uticaja Goji berry na nekontrolisano razmnožavanje ćelija i stvaranje žarišta koja prelaze u rak;
- Knjiga Bioresouurce Technology, na strani 1383-1393 analizira uticaj Goji berry na varenje i gastroentrologiju kao probiotik;
- Knjiga-časopis European Polymer Journal na str. 488-497 - objašnjava uticaj Goji berry na aminokiseline i esencijalne šećere;
- Knjiga Chemystri of Natural Compounds, na strani 24-25 - analizira uticaj Goji berry na na esencijalna ulja neophodna za pravilno funkcionisanje organizma; i
- Knjiga Fod Chemistry, na strani 87-283 - analizira uticaj flamionida na slobodne radikale u čovečijem organizmu.
Navedena istraživanja i dobijeni rezultati važni su iz razloga što je opštepoznato da je pravilna ishrana jedan od najvažnijih elemenata za pravilno funkcionisanje našeg organizma.
Kada su u našem organizmu pravilno izbalansirani nutrijenti, hormoni, enzimi, minerali, voda i drugo, bazična fiziologija radi u našu korist.
Netolerancija na hranu je “tihi ubica“.
Najveću prerpreku za korišćenje svih nutrijenata predstavlja cena pojedinih biostimulatora.
Nudimo rešenje i za to, godži bobice u potpunosti zadovoljavaju potrebnu količinu biostimulatora koji kompletno zamenjuju sve druge esencijalne dodatke u ishrani.
__________________
*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru.
Opširnije