Vesti

OSMI DEO putovanja kroz vreme: skladištenje i prerada

Kako nismo u mogućnosti da tokom cele godine konzumiramo sveže urbane godži bobice (Goji berry) uglavnom se sveže obrane pažljivo operu, osuše i upakuju u najlonske vrećice za duboko zamrzavanje. Zamrznute godži bobice (Goji berry) gotovo da ništa ne gube od svjstava zbog činjenice da su bile izložene ekstremno niskoj temperaturaturi. Ukoliko nismo sigurni šta ćemo kasnije raditi sa zamrznutim godži bobicama (Goji berry) uglavnom važi pravilo da se pakuju u vrećice od po 0.5 kg. U tom slučaju kasnije je uglavnom jednostavnije njihovo korišćenje i izbegnito je prepakivanje.  

Sušenje i kandiranje godži bobica (Goji berry) je takođe zastupljeno i stvar je procene za čim će biti veća tržišna potražnja.

Pravljenje soka (matičnog soka) od godži bobica (Goji berry) radi se uglavnom u specijalizovanim preduzećima koji postupkom hladnog ceđenja i pasterizacije sa dodatkom vitamina C prave isti i pune ga u obezbeđene staklene boce sa hermetičkim poklopcem. Sok (matični sok) ne zahteva nikakve posebne uslove skladištenja. Čuva se na uobičajenim temperaturama za skladištenje drugih namernica u ostavama i ima rok upotrebe od dve godine računajući od dana punjenja staklene boce.

Međutim kada se boca sa sokom (matičnim sokom) otvori, situacija se znatno menja. Od tada sok (matični sok) mora da se drži na frižiderskoj temperaturi i to ne duže od 10-tak dana.

Zbog navedenog se predlaže pakovanje soka (matičnog soka) u staklene boce manje zapremine. Uglavnom su to staklene boce od 200 ml, odnosno 0.2 l ili slične, što bi jedna osoba trebala da popije za nedelju dana (30 ml/dnevno).

Što se tiče našeg prvog roda, ove godine smo prilično eksperimentisali. Sveže godži bobice (Goji berry) malo smo probrali i upakovali u manja pakovanja PET ambalaže. Ostatak smo zamrzli i kasnije od svih zamrznitih napravili sok (matični sok). Mislimo da nismo pogrešili zbog toga iako je kasnije bila potražnja za dubokozamrznutim plodovima, iz razloga što u ovoj vrsti prerade godži bobica (Goji berry) ništa se ne dodaje, a gotovo ništa i ne gubi od njihovih prirodnih svostava, odnosno ovaj proizvod je najbliži sveže ubranom.