Vesti

Orezivanje i preventivno prskanje zasada godži bobica


Kasne jeseni 2019. godine izvršili smo preventivno jesenje prskanje (“kupanje”) zasada godži bobica. Preventivne mere podrazumevaju dodatno eliminisanje svih štetnih insekata i različitih vrsta parazita koji su se tokom godine nastanili na stabljikama zasada i pored toga što su iste tokom godine tretirane najsavremenijim preparatima koja su odobrena od resornog Ministarstva za process organske proizvodnje.


Rano prolećno prevetivno prskanje (“kupanje”) zasada, takođe, je preventivno. Ono se sastoji u tome što se zasad prska da bi se eliminisali, evenualno, tokom zime (koje nije ni bilo) opstali štetni insekti i drugi paraziti. Prskanje smo izvršili “kupanjem” sa najsavremenijim uvezenim preraratom širokog spektra koji se meša sa još jednim koje obezbeđuje određenu postojanost delovanja. Preparat nam je preporučen od strane stručnjaka za fitomedicinu koj je zaposlen kod našeg dobavljača sa kojim sarađujemo od početka 2016. godine. Naravno, preparat je na listi dozvoljenih za upotrebu u organskoj proizvodnji.
Nastala situcija onemogućila nas je da da estetski uredimo prlatažu, a posebno međuredne prostore. Uredićemo i njih kasnijim košenjem i malčiranjem trave, kada se stvore uslovi za to.


Očekujemo dobar i kvalitetan rod četiri godine straog zasada sa radmanom (odnos ploda godži bobica i dobijenih litara soka) koji ne može biti veći od dosadašnjeg. Dosadašnji je gotovo nestvarano dobar, što samo potvrđuje kvalitet proizvoda u koji smo uložili svo znađe, trud, rad i sredstva.