Vesti

Godži bobice – superhrana i izvor zdravlja

Godži bobice, takođe poznate kao vučje bobice ili crveni dijamanti, potiču iz Azije. Ova superhrana datira od davnina, a korišćena je više od 2000 godina u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ove bobice su narandžasto-crvene boje, slatkog i pomalo kiselog ukusa, a mogu se jesti sirove, kuvane ili sušene. Osim što su ukusne, godži bobice su zaista supervoće – bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima, ove bobice mogu da pomognu u borbi protiv različitih bolesti, da kontrolišu težinu i poboljšaju varenje.

Malo kalorija i visok nivo hranljivih materija

Godži bobice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da neće biti velikog povećanja nivoa šećera u krvi ako ih konzumirate, a to ih čini savršenom poslasticom. Istovremeno, godži bobice su odličan izvor mnogih vitamina i esencijalnih aminokiselina.

Sto grama sušenih godži bobica sadrži:
• Vitamin A
• Vitamin C
• Kalcijum
• Gvožđe
• Vlakna
• Proteine
• 18 aminokiselina (od kojih su 11 esencijalne)

Dobre za vid

Godži bobice sadrže zeakstantin, antioksidant koji unapređuje zdravlje vaših očiju. Prema istraživanju sprovedenom u Švajcarskoj, konzumiranje dijetetskih suplemenata zajedno sa godži bobicama u periodu od 90 dana smanjuje žute naslage ispod mrežnjače oka, koje mogu dovesti do degeneracije očnog mišića.

Korisne za prevenciju raka

Prema studiji koja je objavljena u časopisu “Prirodne nauke”, godži bobice mogu pomoći u borbi protiv raka. Istraživači su otkrili da ekstrakt godži bobice može sprečiti širenje ćelija raka.

 


Poboljšavaju opšte stanje organizma

Studija sprovedena u Feniksu (SAD) bavila se efektima konzumiranja soka od godži bobica. Istraživači su došli do zaključka da korišćenje ovog soka u periodu od 14 dana poboljšava opšte stanje organizma i gastrointestinalnu funkciju.

Korisne za ljude sa dijabetesom

S obzirom na njihov nizak glikemijski indeks, godži bobice su savršena užina za ljude sa dijabetesom, s obzirom na to da ne podižu nivo šećera u krvi. Pored toga, postoji nekoliko studija koje su pokazale da su godži bobice takođe uspešne i u smanjivanju nivoa šećera u krvi.

Dobre za kožu

Pošto su bogate antioksidansima, godži bobice mogu sprečiti oštećenje ćelija kože. Studija na životinjama sprovedena na univerzitetu u Sidneju pokazala je da sok od godži bobica štiti kožu od štete koju nanosi UV zračenje.

Povećavaju plodnost

S obzirom na to da povećavaju nivo testosterona kod muškaraca, godži bobice pomažu u proizvodnji i poboljšanju kvaliteta sperme, a takođe i poboljšavaju seksualne sposobnosti, kako pokazuje studija izvršena na miševima na Fakultetu za javno zdravlje u Kini.

Pomažu kod mršavljenja

Godži bobice imaju sladak ukus, ali u isto vreme sadrže visok nivo vlakana i nizak nivo kalorija, pa vam samim tim zamena ostalog suvog voća godži bobicama može pomoći u gubitku težine. Jedna studija je pokazala da možete da unapredite proces gubitka težine ako ubacite voće u vašu niskokaloričnu ishranu.

Da li postoje neke nuspojave kada se konzumiraju godži bobice?

Uvek je dobro da se konsultujete sa vašim lekarom pre nego što uvedete nešto novo u ishranu, naročito ako uzimate neke lekove. Godži bobice se generalno smatraju sigurnim za konzumiranje, ali ipak bi trebalo da budete oprezni ako imate nizak nivo šećera u krvi ili ako uzimate koagulanse (razređivače krvi), ako imate probleme sa krvnim pritiskom ili ako ste trudni.

Suve ili sveže godži bobice – šta biste izabrali?

Možete pronaći godži bobice i u suvom i u svežem obliku. Bez obzira na to u kom obliku ih kupujete, uvek ih nabavljajte od pouzdanog izvora. I sveže i suve godži bobice su zdrava opcija za vas, međutim, sušene godži bobice sadrže vrlo malo vode i istu količinu zdravih hranljivih materija, dajući više vitamina vašem organizmu i zbog toga su zdravija opcija u poređenju sa svežim.

Koliko godži bobica je dovoljno?

Koliko godži bobica je dobro za vas zavisi od mnogo faktora, kao što su godine i zdravstveno stanje osobe. Ako imate određene zdravstvene tegobe, uvek se prvo konsultujte sa lekarom. Za ljude koji nemaju posebne zdravstene smetnje, preporučena doza kreće se oko 150 grama svežeg voća i od 10 do 30 grama sušenog voća.