Vesti

Goži bobice, i hrana i lek

 
Zbog toga je veći broj građana počeo sam da se brine o izboru hrane i onoga što unosi u svoj organizam. Uglavnom je davana prednost namernicama koje su proizvedene primenom pravila organske proizvodnje. Ne zaostaju u primeni ni namernice proizvedene biodinamičkim načinom proizvodnje, odnosno principom koji iz svake biljke izvlači njen maksimum poštujući prirodne principe i ravnotežu zdravog zemljišta. Zahvaljujući tome na našoj trpezi se od nedavno našla i jedna zaboravljena dragocena voćka – godži bobica.

O godži bobicama imali smo prilike da nešto pročitamo isključivo u stranoj literaturi. U poslednjih nekoliko godina manji broj vizionara “usudio “ se i da zaseje prilagođenu vrstu zasada godži bobica ovom podneblju. Zbog njih mi danas i kod nas imamo eliksir zdravlja i dugovečnosti i vodeći antioksidantski dar prirode na svetskoj ORAC lestvici, kao i nezamenljivi deo dobro osmišljene, hranljive i zdrave ishrane modernog čoveka.
Zahvaljujući prisustvu 18 aminokiselina sa svih 8 esencijalnih, 21 minerala i vitamina koje imaju, godži bobice podržavaju sve prirodne procese u našem organizmu pomažući organima da ispravno rade i skladište hranljive materije, a telu da se revitalizuje.

Svakodnevna upotreba sokova i drugih prerađevina od godži bobica, pospešiće našu memoriju, odložiti prerano i preterano starenje kože, podići imunitet na zavidan nivo i zaštititi nas od dejstva stresa i slobodnih radikala koji uzrokuju kancerogena oboljenja i druge bolesti.
Poreklo Goji bobica, ili narodno nazvanih “vučijih” bobica (u nedostatku druge hrane vukovi su ih jeli i tako preživljavali), vezuje se za Tibet i kinesku provinciju Xinjiang u vreme vladavine dinastije Tang. U to vreme se njihova lekovita moć već koristila za očuvanje vitalnosti i bistrine uma ali i kao neizostavni deo azijske meditacije u budističkim hramovima tokom koje su prisutni uobičajavali žvakati suve plodove godži bobica. Uporedo sa kasnijom istorijom i ratovima koji su se vodili na ovom području kao i osvajanjima zemlje od strane raznih osvajača ali i dobro poznatim putem Svile, goži bobice dospele su na tlo Indije i drugih država Dalekog istoka započinjući nova poglavlja u životima nekih novih ljudi koji su njihovu lekovitu moć koristili, o njima pisali i širili znanje dalje. U našim starim spisima ostaje zapisano da je ovo lekovito voće pre par vekova, uspevalo i na našem tlu gde je zbog lepote svog ploda, bilo korišćeno kao ukrasna živa ograda tadašnjih domaćinstava sve dok se znanja o lekovitosti nisu primenila, u prvom redu, za lečenje muške neplodnosti i steriliteta.
Danas, godži bobice opet postaju neophodan deo naše brige o nama i prirodi koja nam je dala ovaj poklon. Poučeni mudrošću prošlosti i osnaženi znanjem i zdravljem koje prenosimo budućim generacijama, imamo pravo da se smatramo članovima Godži zajednice koja nastoji da ovo zaboravljeno voće vrati na mesto na kome je oduvek trebalo da bude. Na sto naše i svake savremene porodice.
__________
*Korišćen članak autorke: Ive Pavlović, objavljen na e-portalu ZELENE GRANE.