Vesti

Da se podsetimo 1/3

SVOJSTVA GODŽI BOBICA

Učinak godži bobica koji najviše zadivljuje je antioksidativni. Oksidativni procesi, su osnova procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sistema te nastanku karcinoma. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tokom života intenzivno oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do njezinog uništenja, odnosno promena koje uzrokuju starenje, ali i pogoduju nastanku karcinoma. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine hrane sa antioksidativnim učinkom. Godži bobice su idealan “booster” za tu svrhu – potrebno ih je dnevno uneti u organizam svega 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak!

Skraćeno ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) u prevodu antioksidativni kapacitet, predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Toksini oštećuju ćelije i pospešuju prevremeno starenje i zato je ključno smanjiti njihov nivo u organizmu. Godži zbog svojih svojstava je svrstan u supernamirnice. On se nalazi na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduje u uništavanju slobodnih radikala. Nakon istraživanja koja su vršena u Sjedinjenim Američkim Državama saopšteno je da 100 grama godži bobica sadrži 25.300 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

Zovu ih i ’’srećne bobice’’ zato što se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, utiču na dobro raspoloženje, daju organizmu snagu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dug i zdrav život, dnevno ih je potrebno konzumirato 10 do 30 g, odnosno 10 do 30 ml, da bi se postigao željeni rezultat.

Godži je pre svega izvanredan antioksidant i zauzima prvo mesto među svim biljkama
se fantastičnih 25.300 ORAC jedinica u 100 grama.

FARMAKOLOŠKA SVOJSTVA

• antioksidant - neutrališe slobodne radikale i uzroke razaranja ćelijskih membrane,
• tonik - sredstvo za oporavak oslabljenog organizma,
• imunostimulator - popravlja narušeni imunitet,
• afrodizijak - sredstvo koje jača polni nagon,
• epitelizant - sredstvo koje pospešuje epitelizaciju kože,
• emenagog - sredstvo koje inducira i reguliše menstruaciju,
• analgetik - sredstvo za ublažavanje i otklanjanje bolova,
• sedativ - sredstvo za umirivanje,
• antiflamator - sredstvo protiv zapaljenja.

Od davnina ovo bobičasto voće smatra se plodom zdravlja, lepote, vitalnosti i dugovečnosti.

Zbog mnoštva antioskidanasa, vitamina A, B, D, P, E te čak 11 karotenoida koji uključuju beta-karoten, flavonoide, polisaharide i zeaksantine, Goji bobice se koriste i u svrhu usporavanje starenja i podizanja imuniteta.
__________________
*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru.