Vesti

Da se podsetimo 1/3 - SVOJSTVA GODŽI BOBICA

Učinak godži bobica najviše dolazi do izražaja zbog njihove antioksidativnosti.

Oksidativni procesi, su osnova procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sistema, odnosno nastanku raznih zdravstvenih poremećaja u ljudskom organizmu. U procesu oksidacije, kao nus-proizvodi metabolizma, nastaju slobodni radikali koji tokom života intenzivno oštećuju DNK. Gomilanjem takvih oštećenja dolazi do promena koje uzrokuju starenje, a pogoduju nastanku i drugih neželjenih promemena u našem organizmu, pa i onih natežih. Kako bi se usporili, odnosno maksimalno izbegli ti procesi, važno je kontinuirano osiguravati organizmu dovoljne količine hrane sa antioksidativnim učinkom. Godži bobice su idealan “booster” za tu svrhu – potrebno ih je dnevno uneti u organizam svega oko 30 grama ili 30 ml kako bi se postigao željeni učinak.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - u prevodu antioksidativni kapacitet, predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Toksini oštećuju ćelije i pospešuju prevremeno starenje i zato je izuzetno bitno smanjiti njihov nivo u organizmu. Godži bobice zbog svojih svojstava svrstane su u supernamirnice. One se nalazi na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduju i njima uništavanju slobodne radikale. Nakon istraživanja koja su vršena u Sjedinjenim Američkim Državama saznalo se da 100 grama godži bobica sadrži 25.300 ORAC jedinica. Što to znači, najbolje ilustruje podatak da je optimalno potrebna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme. Preventivnim dnevnim konzumiranjem 30 g ili 30 ml godži bobica, naš organizam apsorbuje nepunih 8500 ORAC jedinica. Izneti podatak ne smemo da zanemarimo ukoliko vodimo računa o besprekornom funcionisanju našeg organizma.

Zovu ih i ’’srećne bobice’’ zato što se dobro osećamo kada ih redovno konzumiramo. Godži bobice utiču na dobro raspoloženje, daju organizmu snagu, izdržljivost, vitalnost i doprinose dugom i zdravom životu.

Preventivna dnevna doza je oko 30 g, odnosno 30 ml.

Godži je pre svega izvanredan antioksidant i zauzima prvo mesto među svim biljkama sa neverovatnih 25.300 ORAC jedinica u 100 grama, odnosno 100 ml.

FARMAKOLOŠKA SVOJSTVA

• antioksidant - neutrališe slobodne radikale i uzroke razaranja ćelijskih membrane,
• tonik - sredstvo za oporavak oslabljenog organizma,
• imunostimulator - popravlja narušeni imunitet,
• afrodizijak - sredstvo koje jača polni nagon,
• epitelizant - sredstvo koje pospešuje epitelizaciju kože,
• emenagog - sredstvo koje inducira i reguliše menstruaciju,
• analgetik - sredstvo za ublažavanje i otklanjanje bolova,
• sedativ - sredstvo za umirivanje,
• antiflamator - sredstvo protiv zapaljenja.

Od davnina ovo bobičasto voće smatra se plodom zdravlja, lepote, vitalnosti i dugovečnosti.

Zbog mnoštva antioskidanasa, vitamina A, B, D, P, E kao i te čak 11 karotenoida koji uključuju beta-karoten, flavonoide, polisaharide i zeaksantine, Goji bobice se koriste i u svrhu usporavanje starenja, a posebno za podizanje imuniteta ljudskog organizma.
__________________
*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru.