Vesti

Da se podsetimo 1/2

MATERIJE KOJE SADRŽE GODŽI BOBICE

Bogatstvo nutrijenata

Godži bobice sadrže:

• 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih),
• 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij, kao i: gvožđe, kalcijum, kalijum, cink, selen, bakar, fosfor itd,
• 8 polisaharida i 6 monosaharida,
• 5 karotina (uključujući beta karotin, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantin)
• 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K),
• linolnu i alfa-linolensku kiselinu i beta-sitosterol - kontroliše holesterol,
• visoku koncentracija selena, vitamina C i karotin - daje im fantastična ANTIOKSIDANTNA SVOJSTVA,
• 5 nezasićenih masnih kiselina, betasitosterol i druge fitosterole, saponine, alkaloide, protein,
• više proteina nego zrno pšenice - 13%,
• C vitamin - više od narandže,
• kompleks B vitamina - neophodni za pretvaranje hrane u energiju,
• E vitamin - retko se nalazi u voću, uglavnom je u semenkama i žitaricama,
• ciperon - koristi srcu i krvnom pritisku a ublažava i ženske menstruacione tegobe,
• solavetivon - snažan antigljivični i antibakterijski spoj,
• fizalin - aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B,
• betain - pomaže jetri da proizvede kolin, koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK,
• kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten, kao i zeaksantin (štiti oči). Ovo čini godži bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica,
• beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol snižava esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

U biljnom svijetu, Godži bobice su najbogatiji izvor karotenoida i gvožđa - neverovatnih 11 miligrama gvožđa u 100 grama ploda.

Među 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišićne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sistema. Od nezasićenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živčanog sistema.

Lutein - ima izuzetna antioksidantna svojstva. Usporava odumiranje rožnjače, što je najčešći uzrok slepila kod osoba starijih od 65 godina.

Beta-karotin - u organizmu se pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid.

Zeaksantin - štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer veže stanice slobodnih radikala, čime se smanjuje broj stanica tumora.

Betain - pomoću kojeg jetra proizvodi kolin koji smiruje nervozu, prevencija je nastajanju masne jetre, smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi, daje zaštitu jetri i bubrezima, a pospešuje i pamćenje.

Ciperon - blagotvorno deluje na rad srca i na povišeni krvni pritisak, a koristi se i u borbi sa rakom grlića maternice i ublažava menstrualne bolove. Zbog veoma dobrog izvora gvožđa , kao i vitamina C, godži bobice se upotrebljavaju kao prevetivno sredstvo za sideropenijsku anemiju, kao i lečenja blažih oblika anemije.

Visoka koncentracija selena ,vitamina C i karotin mu daje im fantastična antioksidantna svojstva.

Godži sadrži 18 od 20 aminokiselina od kojih i svih 8 esencijalnih, odnosno onih amonikoselina koje je neophodno unositi putem hrane jer ih organizam ne stvara sam.

U svom sastavu ima 7 vitamina (B1,B2,B6,C,A,D,K), 8 polisaharida i 6 monosaharida.

Polisaharidi - su šećerni molekuli dugog lanca koji imaju mnoge funkcije u našem organizmu. Polisaharidi su veoma važan aktivni sastojak dodži bobica koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma i pomažu u borbi protiv bolesti, hraneći ćelije i sprečavajući mutaciju DNK strukture u njima, koja je jedan od najvećih uzročnika pojave raka, doprinose pravilnom radu i prevenciji bolesti debelog creva, pospešuju apsorpciju minerala, stabilišu nivo šećera u krvi i stimulišu funkcije imunog aparata.

U svom sastavu ima i 5 nezasićenih masnih kiselina (uključujući i esencijalne masne kiseline), betasitosterol i druge fitosterole. Betasitosterol dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija.

Takođe, betasitosterol ima veliku ulogu u lečenju benignog uvećanja prostate.

Goji sadrži i 5 karotina uključujući beta karotin, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantin. Oko 77% od svih prisutnih karotina pripada zeksantinu , veoma moćnom antioksidansu.

Kinezi su koristili goji da bi sprečili nastanak raznih problema sa vidom. Moderna nauka pripisuje zaslugu beta karotinu i zeksantinu.

Germanij - se prema nekolicini njemačkih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sistema - potiče proizvodnju pro-upalnih čimbenika poput interferona-γ i interleukina-2, te ubija stanice karcinoma maternice i grlića maternice, testisa, pluća i jetre.

Beta-sitosterol - snižava visinu holesterola u krvi, ima protivupalni učinak, a koristan je i u liječenju impotencije.

Solavetivon - djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).

Fizalin - je poznat kao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povećavajući aktivnost stanica-ubojica, moćan je antikarcinogen, a delotvoran je i u liječenju hepatitsa B.

Kao i većina jestivog voća, goji ne pokazuje toksičnost. Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od indikacija. Doze preko 100gr dnevno nisu preporučljive.

Najčešći komercijalni oblik je sušeni plod, ali često su dostupne i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što sve češće konzumiraju kao «supervoće», pa čak kao suplement, Goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom.

Godži bobice bismo s pravom mogli nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i blagotvornog delovanja na ljudski organizam.

Tabelarni pregled otklanja dileme i nedoumice koje su se nagomilale zbog uopštavanja. Mi svo vreme pišemo o namernici koja sadrži izbalansirani odnos vitamina aminokiselina i antioksidanata. Našem organizmu je potrebno jedinstvo ovih materija koje su u vezi sa prilagođavanjem zdravoj ishrani.

Vitamini su jednostavne organske materije neophodne za život. Oni ne mogu da zamene hranu, ali regulišu metbolizam preko enzima.

Aminokiseline su osnovna građevna jedinica proteina. Proteini su materije bez kojih nijedna ćelija u organizmu ne bi mogla da funkcioniše. Korisne su za stvaranje novih tkiva i revitalizaciju oštećenih ćelija.

Antioksidansi su supstance koje sprečavaju štetne procese u organizmu. Tu spadaju : vitamin, minerali , enzimi i protein.

Slobodni radikali sadrže reaktivni kiseonik . Pošto je taj kiseonik slobodan /nesparen/ on teži da se spaja i oštećuje zdravu ćeliju .

Na bazi laboratorijskih istraživanja u tabelarnom pregledu prikazali smo rezultate ploda biljke GODŽI i uporedni pregled sa drugim odgovarajućim voćnim vrstama kao što su : jagoda, jabuka , kruška , grejpfrurt.
__________________

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru.