Vesti

ŠESTI DEO putovanja kroz vreme: prva berba dana 13. avgusta 2016. godine

Godži bobica ima jako puno na svakom zasadu. Uglavnom su male i zelene boje, nešto veće i narandžaste boje, a najveće su crvene boje. Beru se samo najveće crvene boje, a preostale se beru u narednim krugovima branja do kada i one porastu i pocrvene. Zbog načina nastanka zasada godži bobica (Goji berry) on već u prvoj godini i to samo posle četiri meseca da plod. Teoretski u prvoj godini sa svakog zasada (grma/žbuna) trebalo bi da se ubere oko 1 kg , u drugoj godini rod se povećava na od 3 kg do 5 kg po grmu i u trećoj i narednim godinama sa svakog grma trebalo bi da se ubere preko 10 kg godži bobica (Goji berry), uz uslov da se uzgajivač pridržava svih propisanih mera i blagovremeno sprovodi sve aktivnosti.

Prilikom berbe je otežavajuće to što su plodovi mali i sitni te je pipavo raditi, odnosno brati ih. Jedna osoba dnevno može, u proseku, da ubere oko 5 kg.
Dobra strana je ta što se ne mora striktno poštovati vreme berbe. Zrele (crvene) godži bobice (Goji berry) sačekaće berača na stabljici i jako mali broj će ih otpasti ukoliko on malo i zakasni sa branjem.
 
Pored problema sa radnom snagom, ne snalaženjem po mnogim pitanjima i svim stvarima koje prate početnike uspeli smo u prvoj godini da uberemo oko 1.50 kilograma po zasadu, dok je dobar deo plodova ostao neobran. Procenjujemo da je rod bio preko 2 kg po zasadu i da spada u odličan prinos. Moguće da je prinos bio takav iz raloga što smo se striktno pridržavali svih propisanih mera u vezi navodnjavanja i prehrene zasada đubrenjem brzorastvoriivim organskim đubrivima kroz sistem “kap po kap”. Verovatno treba imati u vidu i činjenicu da smo kada je bilo potrebno koristili organske preparate, a sigurno je odgovarajući efekat prouzrokovala i činjenica da smo dobro i kvalitetno pripremi zemljište kako u kasnu jesen 2015. godine, tako i neposredno pre sađenja zasada i nastavili blagovremeno i kvalitetno da ga održavamo u kasnijem period?