Recepti

S obzirom na njihov prijatan ukus, bobice gojia mogu da se konzumiraju sveže ili prerađene. Godži bobice se uglavno prerađuju u matični sok, kandirane GB, sirup od GB i sušene GB. Godži bobice se dodaju kao ukusni i aromatični dodatak u jela od kuvanog pirinča, u osvežavajuće supe, u jela sa svinjetinom, piletinom i povrćem, kao i za oplemenjivanje vina i piva, dodatak kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu. Koriste se za pravljenje džemova, marmelada, jogurta, kao začin i sos. Specijalitet je dodati ih u čorbu.

Godži bobice za jačanje imunuteta Godži bobice za jačanje imunuteta

Ovo je vrlo jednostavan recept i sve što treba da uradite je da pomešajte godži bobice sa šoljom jogurta i dodajte im kašičicu zobi ili neke druge žitarice. Ovo je odlična prevencija prehlade i gripa, te vam je svakako preporučujemo.

Godži sok nas štiti od sunca Godži sok nas štiti od sunca

Napravite ovaj odličan godži sok od sledećih sastojaka:

  • godži bobice - 2 supene kašike
  • 3 dl vode
  • 1 kašika sveže naribanog đumbirovog korena
  • sok od pola limuna
  • sirovi med od bagrema, livadski ili šumski po vašem ukusu (samo po potrebi - nije neophodan)

Priprema:
Godži bobice stavite u vodu i držite ih najmanje sat vremena. Sada ih ulijte u blender, dodajte đumbir i ostale sastojke pa jako miksajte dok se u potpunosti ne izmiksaju. Dobijeni godži sok ulijte u čašu, dodajte led i kriške od limuna. Ovaj napitak je odlična zaštita od sunca.

Džem od godži bobica Džem od godži bobica

Ovaj recept daje Dukanova dijeta u svom jelovniku pa vam ga i mi toplo preporučujemo bilo da ste na dijeti ili ne:

  • 5 kašika godži bobica voda - samo da prekrije bobice ne više
  • 1 kašika tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica agar agar algi
  • 1 do 2 kašičice soka od limuna
  • 2 kašičice arome od jagode ili drugo po vašem izboru

Priprema:
U manji lončić stavite godži bobice, prelijte ih vodom i lagano pirjajte. Dodajte sok od limuna i zaslađivač i pustite da malo zavri. Sada dodajte agar-agar i uz lagano mešanje pirjajte na blagoj vatri oko 7 minuta (po potrebi dodajte vodu da ne bi zagorelo). Kuvanjem će godži bobice nabubriti i karamelizovaće se. Skinite sa vatre i dobijeni dzem uspite u staklene tegle.Kada se malo prohlade stavite ih na dodatno hlađenje u frižider. Tamo ih možete čuvati i do nekoliko dana. Uzimajte kašiku po kašiku, dve na dana, možete ga namazati na hleb i slično.