Vesti

Drugo branje godži bobica u 2017. godini



Ovogodišnje drugo branje sprovedeno je pre prošlogodišnjeg za oko mesec dana. Predpostavljamo isto kao i kod ranijeg prvog branja da je razlog tome striktna primena svih organski sertifikovanih zaštitnih i mikrobioloških đubriva.

Drugi mogući razlog je činjenica što je zasad prošle godine kao jednogodišnji imao žbunastu formu, dok je ove godine formiran u špalir. Formiranje rasta zasada u obliku špalira, znači da su grane zasada usmeravane po zategnutim žicama i fiksiranje, specijalnim štipaljkama, u obliku “lastinog repa“. Ove godine navedeno nije bilo moguće u potpunosti realizovati zbod krhkosti i dužine grana zasada. Prednje očekujemo već od sledeće godine kada će zasad biti trogodišnji a stabljike jače i elastičnije. Smatramo da je ovako vođenje zasada omogućilo da isti mnogo bolje podnese tropske vreline jer je imao bolju provetrenost, a i osunčanost u svim njegovim delovima tako da se i to odrazllo na ranije sazrevanje izuzetno kvalitetnog ploda u količini koja je manja od količine ubrane u prvoj berbi ove godine, ali i dalje iznad očekivane.


Sigurno je da je redovno zalivanje sistemom “kap po kap“, pridržavanje svih upustava logističke podrške zaposlenih u A&S UNION doo Subotica i upotreba, samo sertifikovanih za organsku proizvodnju zaštitnih sredstava i mikrobioloških đubriva, rezultiralo kako je gore navedeno.


Uostalom, priložene fotografije potvrđuju napisano.