Vesti

Početak, presudne, treće godine postojanja zasada godži bobica u Bačkom Dušanovu.

 Želja nam je bila da imamo kvalitetan i bezbedan proizvod, lepo uređenu plantažicu i da funkcionišemo po svim pravilima, a da vremenom barem samo nadomestimo deo ili sve što smo uložili, a uložili smo puno, u stvari sve. Uložili smo puno rada, energije, brige, ljubavi, učenja, edukacije potencijalnih korisnika, obišli pedesetak mogućih distributera, pisali na stotinka adresa i pozivali na saradnju, potrošili sva finansijska sredstva koja smo imali na raspolaganju i NIŠTA ! Nakupaca i prekupaca je bilo a drugo nešto ozbiljnije nije. Tržišta nema, cene formiraju oni koji ne gaje godži bobice, stimulacije se, uglavnom, daju po 1 ha zanemarujući činjenicu da mi na 0,18 ha imamo znatno veće izadtke i donosimo veći boljitak od nekih koji rade nešto drugo na 3 ha. Ali, eto i to je tako !

Nije ni nama jasno kako ćemo izgurati ovu godinu jer ima troškova i to značajnijih. Najveći trošak je svakako ručno branje sitnih bobica zdravlja. Kilogram branja plaćamo 2 evra i to se po nas još smatra dobrom cenom, a ostalo ?
Ali da ne kukamo, biće šta biti mora.
Šteta je samo što je proizvod stvarno fantastičan i što su njegova opisana svojstva stvarna i tačna. Do navedenog zaključka došli smo konzumiranjem godži bobica ili njihovih prerađevina, a najčešće MATIČNOG 100% SOKA, od strane nas, naših prijatelja i poznanika.
Jednu stavar smo ipak uspeli. Plantaža je uređena kako smo želeli i baš je lepa i bezbedna. Zasad je sertifikovan sa sva četiri sertifikata, obezbeđen zalivni sistem “kap po kap”, pobijeni su noseći stubovi, zategnuta podupiruća žica, formirana špalirni sistem zbog bolje osunčanosti i provretrenosti primenom modifikovane verzije vinogradarske opreme, zasejana i već košena međuredma trava primenjivana su i striktno se primenjuju sva pravila organske proizvodnje i još mnogo toga.
Ceneći navedeno i mnogo toga drugog, ovlašćena organizacija od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, dodelila je navedenoj parceli ORGANSKI STATUS.
Mi smo mogli ovoliko. Dalji tok stvari vise ne zavisi od nas.
Bojimo se najgoreg, a priželjkujemo opstanak. Ishod nećemo dugo čekati.
U prilogu prosleđujemo nekoliko fotografija koje ilustruju urađeno tokom ove godine: zimsko orezivanje zasada sa iznosom orezanog van plantaže, prolećna zaštita zasada, košenje međurednih travnatih površina sa iznosom pokošene mase, formiranje zasada u špalir i preventivno prskanje zasada, negovanje ivično zasađenih kupina i po koje maline kao i njihovo prolećno rasađivanje sopstvenim reprodukcionim materijalom.