Vesti

PETI DEO: svojstva godži bobica (Goji berry)


Oxygen Radical Absorbance Capacity - skraćeno ORAC u prevodu antioksidativni kapacitet, predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namernicama. Toksini oštećuju ćelije i pospešuju prevremeno starenje i zato je ključno smanjiti njihov nivo u organizmu. Godži bobice (Goji berry) zbog svojih svojstava su svrstane u supernamirnice. One se nalazi na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduju u uništavanju slobodnih radikala. Nakon istraživanja koja su vršena u Sjedinjenim Američkim Državama saopšteno je da 100 grama godži bobica (Goji berry) sadrži 25.300 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

Zovu ih još i ’’srećne bobice’’ zato što se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, utiču na dobro raspoloženje, daju organizmu snagu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dug i zdrav život, dnevno ih je potrebno uneti u organizam 10 do 30 grama ili mililitara da bi se postigao željeni rezultat.

Goji bobice (Goji berry) su danas najpoznatija superhrana u svetu. One se nalazi na prvom mjestu američke lestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na lestvici viši, to hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

FARMAKOLOŠKA SVOJSTVA

• antioksidant - neutrališe slobodne radikale i uzroke razaranja ćelijskih membrana,
• tonik - sredstvo za oporavak oslabljenog organizma,
• imunostimulator - popravlja narušeni imunitet organizma,
• afrodizijak - sredstvo koje jača polni nagon,
• epitelizant - sredstvo koje pospešuje epitelizaciju kože,
• emenagog - sredstvo koje inducira i reguliše menstruaciju,
• analgetik - sredstvo za ublažavanje i otklanjanje bolova,
• sedativ - sredstvo koje umiruje,
• antiflamator - sredstvo protiv zapaljenja.

Godži bobice ili goji bobice ili Goji berry ili vučje bobice (lat. lycium barbarum) svojim sastavom podižu nivo seratonina (hormona sreće) u krvi te ih iz tog razloga zovu još i bobicama sreće.

Od davnina ovo bobičasto voće smatra se plodom zdravlja, lepote, vitalnosti i dugovečnosti.

Zbog mnoštva antioskidanasa, vitamina A, B, D, P, E i čak 11 karotenoida koji uključuju beta-karoten, flavonoide, polisaharide i zeaksantine, godži bobice (Goji berry) koriste se za usporavanje starenja i podizanje imuniteta.

Nutritivne vrednosti

Naučnim i stručnim istraživanjima utvrđeno je da pored “regularnim“ makro- i mikro-nutrijentima, godži bobice (Goji berry) obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih jedinjenja, što ih pozicionira na prestolje funkcionalne hrane. Njihova energetska vrednost iznosi 370 kcal/100 grama, a “grubi“ nutritivni sastav bio bi:

68% ugljenih hidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti.

U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina te 21 element u tragu: gvožđe, cink, bakar, germanij, selen, kalcijum, fosfor, karotenoidi (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptosantin, ksantofil), fitosteroli (beta-sitosterol), ciperon, solavetivon. fizalin i betain.